Poveste despre Coaching

Viitor coach, bine ai venit!

Coaching-ul este un parteneriat intre coach si coachee care se stabileste astfel incat sa provoace gandirea si declansarea proceselor creative pentru a inspira maximizarea potentialului personal si profesional. Clientul de coaching isi potenteaza  invatarea, isi imbunatateste performantele si isi creste calitatea vietii. (www. coachfederation.org)

Acest tip de parteneriat poate fi foarte bine stabilit cu un individ sau o echipa.

O data ajunsi sa vorbim de provocare, aducem in scena „instrumentul” cu care declansam procesul - INTREBAREA.  Coachingul incepe, atunci cand coach-ul pune intrebari la care nu are si nu vrea sa stie raspunsul. Uneori, ele pot fi recunoscute drept INTREBARI PUTERNICE.

Aici este momentul sa facem cunostinta cu partenerii de coaching si vestea buna este ca suntem intr-o poveste in care avem doar personaje pozitive, care sunt angrenate voluntar in acest proces pe care-l definesc de comun acord in ceea ce numim CONTRACT.

Cu cine avem de-a face?

In primul plan avem COACH-ul, un adevarat personaj de basm, invaluit in mister si caruia multi sunt tentati sa-i atribuie puteri supranaturale. Daca acceptam supranaturalul intr-o experienta consistenta profesionala si de viata, in  capacitatea de a  construi relatii bazate pe incredere si respect, in  ascultare autentica si acceptare a unor cai care nu-i apartin si solutii care vin din constientizarea si responsabilitatea celuilalt, atunci da, este un personaj puternic. Celalalt personaj principal, COACHEE-ul, este cu adevarat un CARACTER. Cum altfel, cand este capabil sa depaseasca etapa framantarilor sterile si sa treaca la actiune, si stiu sigur (din experiente proprii) ca este foarte greu sa recunosti ca ai nevoie de suport pentru ceea ce vrei sa realizezi. Draga viitorule COACH, trebuie sa stii despre acest personaj ca, pentru a-si atinge obiectivele, a rezolva din problemele cu care se confrunta sau pentru valorificarea unor oportunitati, este capabil sa puna la bataie toare resursele de care dispune.

Povestea noastra este incompleta pentru ca langa eroii nostri sunt personaje sponsori sau oponenti, bagatori de seama si binevoitori care toti vin dintr-un trecut mai indepartat sau mai apropiat al personajelor principale si se manifesta. Cat de mult influenteaza, uneori nici nu ne dam seama si nici nu este din povestea noastra atat timp cat eroii nostri stau pe cararea lor.

Ei, acum ca am trecut in revista lucrurile importante, sa inceapa, sa-i spunem  ”Povestea celor 360 de ore”. Pai nu aici, asta este o poveste care se cere traita! Te asteptam intr-o calatorie pe care o incepem impreuna si ajungem la un punct in care constructia iti va apartine. Se numeste Specialist in Activitatea de Coaching.

Vreau sa-ti spun doar atat, e cu happy end nu neaparat la final, ca despre asta este o alta poveste...

Un articol de Paul Adrian Costin

Lasati un raspuns(Adresa de e-mail nu va fi facuta publica.)Postat de:

Distribuie: