Inovare, in stil mare!

De indata ce cauti verbul a inova in Dictionarul explicativ al limbii romane vei gasi o definitie clara – INOVA, inovez,vb. intranz. A face o schimbare, a introduce o noutate intr-un domeniu, intr-un sistem etc.  –, insa nu suficient de cuprinzatoare dupa cum urma sa aflam la cursul de „Manager de inovare”.

In mod cert, e mai mult de atat, e un intreg proces laborios, ce necesita dedicatie completa si o anumita experienta pentru a-l realiza cu succes. Acesta poate privi fie produsul, fie procesul in sine, fie modelul de business... sau de ce nu o combinare a acestora, ca sa depasim granitele inovarii.

Am descoperit pas cu pas rolul deosebit de important, insa din pacate nu suficient de exploatat intr-o companie al unui manager de inovare. Sa fim seriosi, intr-un mediu de afaceri in care trebuie sa depui un efort din ce in ce mai mare pentru a ramane in fata concurentei, inovarea joaca un rol important. Un manager de inovare gestioneaza procesele specifice din companie si are grija ca noile idei sa se transforme in produse si in servicii, urmarind indeaproape etapele procesului (modelul 4 D – definirea oportunitatii, descoperirea ideilor, dezvoltarea produsului/serviciului si demonstrarea inovarii).

In cadrul cursului oferit de Avalon Management am trecut cu mult entuzisam prin toate acestea, experimentand tehnicile folosite pentru descoperirea si rafinarea ideilor, stabilind JTBD ( job to be done) necesar demararii oricarui proiect si continuand sa invatam zi dupa zi din tainele acestei ocupatii. Pe tot parcursul acestor sesiuni cu adevarat inovafortalizante, ca sa parafrazez echipa Avalon, am generat impreuna noi idei si le-am am abordat din diferite perspective, totul intr-o atmosfera degajata si extrem de prietenoasa.

De asemenea, esential este ca ne-am fixat cunostintele prin exercitii si aplicatii specializate, ce ne-au oferit o imagine de ansamblu asupra procesului de inovare, mereu intr-o continua dezvoltare.

Asadar, am facut un pas in a fi mai bine pregatiti in managementul inovarii,  un concept atat de indepartat la inceput si atat de semnificativ la finalul cursului, adoptand mentalitatea conform careia inovarea reprezinta cea mai buna solutie pentru dezvoltarea economica şi competitiva.

In final, fie ca realizam sau nu, suntem inconjurati la inovare la tot pasul atat in viata personala cat si profesionala, asa ca de ce sa nu profitam si sa ne-o facem mai usoara!?

Articol de Iulia Catana

Lasati un raspuns(Adresa de e-mail nu va fi facuta publica.)Postat de:

Distribuie: