Descoperiti magia invatarii nonformale!

Se intampla intr-o zi de marti, cand am avut patru ceasuri bune, nicidecum trei ceasuri rele. Am participat la workshop-ul „Omul cat traieste invata!” organizat de Avalon Management. Stiam ca este locul din care plec intotdeauna cu idei noi asupra carora sa reflectez, dar frumosul provine din faptul ca nu le pot anticipa niciodata.

Rezonez complet cu ideea ca atata timp cat traiesc, invat. Invat din orice in fiecare zi. Important este ce doresc sa extrag din fiecare experienta pe care o traversez, si ca experientele mele sa fie cat mai diverse. Si mai e ceva... stiu ca oamenii destepti invata din experienta proprie, iar cei intelepti din experienta altora.

Unul dintre lucrurile pe care nu le-am analizat si care a constituit un moment de constientizare, a fost acela ca ponderea educatiei formale in viata mea este de 75%, pana in prezent. Cu alte cuvinte, de 18 ani invat „ca la carte” (si nu ma voi opri curand). Invat pentru diplome, intr-un sistem care nu imi satisface complet nevoia de invatare, dar a carui importanta nu poate fi contestata. Bun sau rau, acest sistem ofera o baza teoretica necesara oricarui specialist, din orice domeniu. Imi vine in minte o idee retinuta in cadrul unei conferinte la care am participat cu ceva luni in urma: „diplomele nu iti folosesc la nimic, dar trebuie sa le ai”.

M-am intrebat: cum sa aplic informatiile din invatamantul formal si cum sa le completez cu elemente concrete apropiate realitatii si nevoilor mele? Unul dintre raspunsurile firesti l-am gasit in invatarea nonformala. Marturisesc ca pana acum un an, habar nu aveam cu ce se mananca, desi apartin unei generatii cu o multitudine de optiuni, cai de acces si informatii. Ce e acela training, care e treaba cu workshop-urile? Nu am inteles, pana nu am luat contact cu ele. Imi pareau un fel de stiinta a rachetei, niste lucruri accesibile doar corporatiilor. Nimic mai fals. Am fost cucerita rapid de acest mod de abordare a invatarii, atat de mult incat intr-un viitor nu foarte indepartat, sunt hotarata sa facilitez astfel de experiente de invatare.

Am constientizat ca diferenta dintre cele doua tipuri de invatare este aceea ca cea nonformala nu vine singura la mine, si ma duc eu catre ea. In vreme ce invatamantul formal se prezinta ca atare, mi-a oferit si-mi ofera in continuare cat poate, cel nonformal se reinventeaza in permanenta, si sunt direct implicata in acesta. Asa cum spuneam anterior, invat din orice experienta. Training-urile si workshop-urile seteaza cadrele ideale de invatare, e suficient ca eu sa stiu, sa-mi doresc sa evoluez si sa transform acele experiente din care invat zilnic in momente cu adevarat valoroase.

Investiti in voi, puneti-va intrebari si cautati raspunsuri in voi si in altii. Valorificati timpul si fiti intelepti. Impartasiti experienta voastra altora si invatati din a lor. Descoperiti magia invatarii nonformale! Zâmbet

Articol de Amalia Cojocaru

Lasati un raspuns(Adresa de e-mail nu va fi facuta publica.)Postat de:

Distribuie: