Ce ar fi daca coachingul ar fi accesibil tuturor?

”Campionii au coach” - oare suntem in ”pericol” sa devenim toti campioni daca intelegem tainele de nepatruns ale coachingului?

Cand anunt intentiile noastre (Coaching Partners) de a extinde programul nostru in tara, in cat mai multe orase, sunt intrebat de (prea) multe ori ”Chiar crezi ca este nevoie de atati specialisti in coaching?” Oare de ce aceasta intrebare imi creaza imaginea manastirii benedictine din 1327 (numele Trandafirului - Umberto Eco - 1980) in care cartile erau o doar indeletnicire pentru putinii alesi. De aici o tema derivata este ”ingrijorarea” ca cei multi sunt incapabili sa inteleaga in profunzime abordarea eclectica a coachingului. 

Sunt un tip rational si profund liberal in abordarile mele si ma intreb la randul meu ce ar fi daca adultii care se pregatesc pentru a deveni coach:

  • ar fi capabili sa fie prezenti in mod real in viata  partenerilor de viata, sau a copilor fara sa-i transforme pe acestia in suport pentru propriile proiectii?
  • ar fi capabili sa asculte activ in orice domeniu profesional in care ar activa?
  • ar putea pune intrebari care sa ofere perspective nebanuite cunoasterii si actiunii?
  • ca manager, ar permite celor din jur sa se exprime si sa se dezvolte valorificand resursele de care dispun?
  • ca profesionist ar avea o orientare spre fapt,  in care prezentul si actiunea concreta sunt premize pentru  un viitor dezirabil
Si, dintre acestia, unii pot intelege ca Djokovic este numarul 1 in tenis pentru ca a ales de la 10-11 ani un drum plin de munca si renuntari dar si satisfactii imense, Acestia ar putea deveni coach pentru ca au inteles, vor si fac efort sustinut pentru autodepasire.

Pe toti ii asteptam in programul nostru de formare profesionala Specialist in Activitatea de Coaching - ”Campionii au coach”. Un program lung, de anduranta din care fiecare isi poate lua cat poate duce si in care pot sa-i promit in numele meu si al colegilor mei ca ii vom fi alaturi la orele de curs dar si la ”antrenamente”, la studiu dar si la definirea propriului model de coaching.

Un articol de 
Paul Adrian CostinPostat de Teodor GHITESCU la
De ce folosim termenul "coach" si nu sinonimul lui in limba romana? Nu există? Asa ar fi mult mai clar obiectul (subiectul) de studiu al acestei teme! Folosirea "neologismelor" fortate ne indreapta spre snobism (trend, team, summit, etc.) Daca sinonimul este "antrenor", "meditator" .... atunci, cerinta de baza pentru a fi "coach" este sa demonstrezi performanta in domeniul in care doresti sa perfectionezi pe altii! Aici nu cred ca trebuie implicata o de gandire "liberala", care este o gandire dogmatica politica (in general dogmatica este disonanta epistemologiei) ci o identificare a existentei "subiectului" temei de studiu, diferit de subiectul altor teme (leaderul, managerul, marketerul, personalitatea, economia, finantele, etc.). Dispersia informaţională (prin pseudostiinte, pseudoteorii, pseudopractici, adică cele care nu au un obiect propriu de studiu ci au un obiect redundant cu a altor ştiinţe sau teorii de aprofundare) este una din caile de a diminua eficienta oricarei forme de pregatire pentru performanta, practicata in occident, care din nefericire nu se afla in fruntea performantei intelectuale.
Postat de avalon la
M-am antrenat sa respect opiniile, chiar si cele pe care poate nu le impartasesc. Multumesc pentru comentariu si vreau sa va spun ca am facut parte dintr-un grup de lucru prestigios (indraznesc sa spun) care a avut ca intentie printre altele si identificarea unui corespondent in limba romana a cuvantului Coach - noi nu am identificat ceva care sa reflecte incarcatura acestei interventii. Ce pot sa afirm clar este ca nu avem in ”antrenor sau mediator” un sinonim si coaching-ul NU isi propune sa perfectioneze pe nimeni. Coaching-ul (pentru care avem deja cateva definitii, acceptate de profesionistii domeniului) isi propune sa fie prezent langa vointa de schimbare si de actiune concreta uneori doar prin asistarea deschiderii unor noi perspective .
Lasati un raspuns(Adresa de e-mail nu va fi facuta publica.)Postat de:

Distribuie: