99 de manageri intr-unul singur!

Cum decid?

Am fost pusa in multe situatii in care, managerial, se impunea luarea unei decizii.

Stiu ca felul in care iau decizii imi defineste stilul managerial. Daca ar fi sa evaluez pe o scala de la 1 la 10 stilul autocrat pe ordonata si cel participativ pe abscisa, m-as putea regasi… in 99 de combinatii matriciale generate de tot atatea stiluri intermediare.

Mi-am propus sa depasesc planul personal subiectiv si sa-mi adaptez strategic modul in care decid. Astfel am constatat ca am la dispozitie la fel de multe optiuni deoarece sunt situatii in care este mai eficient sa ma ocup si sa iau o decizie pe cont propriu si chiar daca uneori suportul venit din partea grupului este de nepretuit, in final constientizez ca decizia este... a mea, pentru ca EU mi-o ASUM.

Atunci cum sa decid cand decid?

Una dintre principalele sarcini pe care le-am experimentat a fost sa iau decizii, si un pas important in acest proces este sa stabilesc mijloacele prin care ajung la o decizie in mod eficace si eficient.

In prima etapa am luat decizii la repezeala, de una singura, alegand de regula prima solutie care mi-a venit in minte... pentru ca aveam autoritatea sa o fac (dupa principiul gorilei… pentru ca pot!). Aici, am platit uneori pentru lipsa de incredere in cei din jurul meu cand am luat decizii (care s-au dovedit gresite prin efectele lor), care m-au costat mult atat pe mine cat si echipa pe care o coordonam.

Va propun sa  folositi experienta mea manageriala! Am inteles ca pot  lua decizii in stil autocrat, dar cand obtin acceptarea din partea echipei se dovedeste ca aceasta are un rol crucial. Acum, este clar, imi pastrez rolul managerial si sunt constienta ca cele mai multe decizii imi apartin. Am capatat abilitatea de a identifica care sunt acele decizii care necesita o dezbatere in cadrul echipei si care sunt acelea care pot fi asumate direct - adica, cum va spuneam, EFICACE si EFICIENT (ca altfel, ne doare la… resurse!)

In forma asta (cu costuri) am invatat ca este important sa imi adaptez stilul de conducere la situatie si sa iau decizia potrivita cu consultarea potrivita.

Stilul autocrat da rezultate foarte bune in anumite situatii (cum sunt cele de criza), cel participativ in altele (cum sunt cele care implica participare, dezvoltare, invatare, inovare), iar celelalte combinatii ale celor doua stiluri imi ofera tot atatea oportunitati pe care le am la indemana pentru a ma adapta de la caz la caz. Asa imi asum ca sunt... 99 de manageri intr-unul singur!

Un articol de Simina Moldoveanu

Lasati un raspuns(Adresa de e-mail nu va fi facuta publica.)Postat de:

Distribuie: